Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 suezery • 14 years ago • 3,105 viewed


USB

Definasi: USB atau Universal Serial Bus adalah sejenis port bersiri dan gendernya adalah ?female? dan boleh digunakan untuk kegunaan samada PC dan Mac. Sejenis teknologi terbaru dan pantas. Walaupun ianya perlahan dari FireWire tetapi ianya memadai untuk jenis-jenis persisian yang direka untuknya.

Boleh menggantikan penggunaan port LPT (selari) dan port COM (bersiri) termasuklah pencetak, papan kekunci dan tetikus. Lebih pantas dan berkelajuan melebihi 12mbit/saat. Soketnya berbentuk empat segi dan leper (dipanggil Siri A) dan berukuran � inci x 1/8 inci dan diletakkan di belakang sistem unit. Ada juga terdapat port USB yang diletakkan di hadapan sistem unit (komputer Mac di dalam). Jika anda diberi pilihan, gunakan dahulu port di belakang dengan itu port yang terdapat di depan boleh digunakan untuk peranti mobil seperti kamera.

Kelebihan: Mempunyai kelebihan ?hot plugging?. Pada hari ini terdapat papan induk yang mempunyai 2 port USB samada untuk PC ataupun Mac. Port USB senang dikenali kerana sifat PnPnya (Plug and Play) iaitu proses ?install? dan konfigurasi persisian USB menjadi mudah.

Kabel USB juga mempunyai kuasa jadi tidak perlu penambahan kabel dan transformer. Port ini juga boleh digunakan untuk pelbagai jenis persisian USB. Adalah ?hot-swappable? iaitu pemasangan dan pengeluaran peranti tanpa suis OFF.

Kekurangan: Hanya menyokong sistem pengoperasian Windows 98 keatas dan Windows NT tidak boleh digunakan.

Jenis persisian: Walaupun port ini boleh digunakan untuk pelbagai jenis persisian, biasanya digunakan untuk pencetak, kamera digital dan tetikus.

PS/2

Definasi: Sejenis port yang direka khusus untuk digunakan oleh tetikus dan papan kekunci. Dikenali sebagai port tetikus yang standard. Portnya berbentuk bulat dngan ukuran � inci dan mempunyai 6 pin metal didalamya (jangan keliru dengan pin untuk papan kekunci yang lama; 5 pin dan besar). Jenis penyambung ini biasa digunakan untuk semua jenis komputer sejak tahun 1995.

Kelebihan: Port PS/2 biasanya boleh digunakan untuk pelbagai jenis komputer. Murah jika dibandingkan dengan harga port yang lain. Direka untuk kegunaan tetikus dan papan kekunci.

Jenis persisian: Biasanya disambungkan dengan tetikus dan papan kekunci.

SCSI

Definasi: SCSI bermaksud Small Computer System Interface dan dipanggil skuzzi (scuzzy). Port ?male? dan port bersiri boleh digunakan untuk menyambungkan pelbagai jenis peranti ke komputer. Sejenis port yang pantas sebelum kemunculan USB dan FireWire. Digunakan dengan pemacu CD-ROM dan pengimbas. Biasa terdapat pada komputer Mac yang lama. Seandainya anda mahu menggunakannya pada PC, penambahan kad diperlukan kerana ianya jarang didapati pada PC.

Port SCSI biasanya berkelajuan antara 5 hingga 10mbit/saat. SCSI biasanya digunakan untuk komputer yang besar seperti server dan kerangka utama (mainframes). Memandangkan sekarang terdapat banyak port yang fleksibel seperti USB dan FireWire, port SCSI sudah jarang digunakan lagi.

Kelebihan: Port SCSI sangat pantas dan boleh digunakan bersama peranti-peranti lain dalam satu masa. Walaupun begitu, kebanyakan digunakan untuk pencetak dan pemacu luaran terutamanya pada komputer Mac dan server yang besar.

Kekurangan: Tiadanya standard yang tetap untuk pihak pengeluar jadi ini menyebabkan terdapatnya pelbagai jenis port skuzzi di pasaran. Tambahan pula ianya sangat mahal, begitu juga dengan kabel, persisian dan adapternya. Sebab itu ianya tidak banyak digunakan untuk kediaman.

Jenis persisian: Walaupun port ini boleh digunakan untuk pelbagai jenis persisian, biasanya digunakan untuk pencetak dan pemacu luaran.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2018 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved