Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 10 years ago • 3,169 viewed


Takku sangka buah cempedak lagi best dari nangka. Mak aku yang sekolah setakat darjah enam pun boleh tahan dia punya tastenya. Tak sia-sia dia carikan jodoh utk aku... ... .Tak yah aku nak susah-susahkan diri nak pasang badan ngorat jantan sana sini, dosa woit! Cikarang semua sudah setel.
Calon pun dah ada, golongan org berada katakan... .lak tu dan most of all... .orang putih you... ... Glamerlah aku. Kekadang bila difikir2... ... .mimpikah aku... ..macam tak caya aje... ..dah jadi macam cerita Cinderella pulak... ..Aku nie bukanlah jelita sangat... kulit kerbau bapak aku pun lebih bersih dari kulit aku... .Agaknya org putih tu ingat aku ni Negro kot!... ... .macam Janet Jackson ke; Whitney Houston ke... ... .
Ah! tak kisahlah, janji hati dah suka, pokok duri pun sanggup ku panjat. Dia yg beriya-iya yang nak meminang. Lagipun, mak aku cakap, pasal kawin, biar mak yg cari... .katanya berkat. Yang penting amaaaan sepanjang masa... ... .
"Hensem ke dia mak?" Soalan pertama yg aku tanyakan kat mak. Alah... ..semua pompuan pun akan tanya soalan ini, betul tak? "Jangan takutlah, tanggung beres... ." Betulke mak aku ni... ... ..Naik pening kepala batu aku ni... ... .Tapi, tak apelah. Mak aku cakap orgnya dah berumur sikit... .duda, sebab bininyer meninggal... tak tahu apa sebabnya... ... .Tapi agak aku kan, dia tercekik biji durian... ..power seh... .anak tak ade... ... .lagi power... .Ah! tak kisahlah, itu semua small matters, bisa di atur. Tapi, tua-tua pun ok jugak. Kalau muda takkan nak panggil 'Adik' pulak, kan? Duda pun dudalah... at least ade experience dlm meranjau onak duri di alam rumahtangga... . aiseyman, berfalsampah lak aku ni... ... Setakat ader sepit-tiket (alah! adik beradik certificate lah) kursus rumahtangga buat ape, yg menganggur bersepah2... ... .. Banyak org tanya, "kau suka ke,mak kau kahwinkan kau dgn mat salleh?" Aku senyum saja... . Kontrol sikit muka nie. Kalau ikutkan hati, nak aje aku peluk dan cium! pipi mak aku pasal kawinkan aku dgn org putih... ... .Alamak! macam drama sabun lah (soap opera lah, cakap org putih)... ... Kawan sepengumpatan aku... ... si Bedah, Joyah, Tipah dan Kia semuanye jeles bila dia owg tahu berita ni... ... .Bukan saja jeles, dia owg nak psycho aku
yg bukan-bukan... ... ... . "nanti org putih tu bawak kau kat negeri dia, jadikan kau hamba tebusan, baru kau tahu." Tapi aku buat dak saje... ... "Eleh! kalau jeles, cakap aje jeles... .jgn nak cari alasan... .."kau org tu, sampai bila nak jadi andartu... .." Itu jugak jawapan aku bila dah geram... ... .. Lebih-lebih lagi si Kiah tu... ... ..kalau cakap, habis tempias air liurnye ke muka orang... .. patutlah org cakap mulut dia mulut laser... ... ... Ah! lagi bengang aku pikirkan pasal dia org... ... .Blah lah sama korang... ... .!!!
"Semua dah sedia?... ... Saksi sedia?... ... ..Pengantin lelaki sedia?... ..Baik mari kita mulakan sekarang... ... ... . MAT SALLEH LUDIN BIN MAT KULUP JIDIN... .AKU NIKAHKAN DIKAU DGN SAODAH BINTE SANORPAN DGN MASKAHWINNYA... ... ... ... ... Tiba-tiba, suara pak imam sayup2 dari pendengaranku dan penglihatanku mula kabur. Aku terasa bumi ni macam nak tercabut... ... . "Fengantin Fomfuan fengshan, nikah ni kira syah ke... ... syemmana nie?" terdengar akan suara suamiku yg keluar dari mulutnya yg dah tidak berpagar lagi. Ternampak jugak bayangnya yg terbongkok-bongkok... ... .jalan pun kena pakai tongkat... ... ... Alamak! tak sanggup aku nak nengok muka minah2 empat ekor tu yg terkekek-kekek dan berdekah-dekah disisiku... ... .. TIDAAAAAAAKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!

Virtual Friends - Copyright © 2001-2014 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved