Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 12 years ago • 3,247 viewed


Diriwayatkan bahawa Salman al-Farsi berkata :

" Pada suatu hari dtglah Fatimah ke rumah rasulullah s.a.w. dgn wajah pucat dan air mata berlinang.

Maka rasulullah s.a.w. bertanya : " Mengapa anakku?"
Fatimah menjawab: :Terjadilah semalam antara aku dan Ali ketika bergurau dan bercakap-cakap, tiba-tiba ada kata-kata yg terkeluar dr mulutku yg membuat dia marah kata-kataku.

Setelah aku mengetahui Ali marah kpdku , aku menyesal dan sedih maka aku merayu dan mengelilingi sampai 72 putaran sampai dia kelihatan redha padaku dan terkulum senyum di bibirnya dgn ramah. Aku takut kpd Tuhanku."

Maka rasulullah s.a.w. bersabda kpdnya:" Wahai anakku, demi yg telah mengutuskanku dgn hak sebagai nabi, sesungguhnya andaikata engkau mati sebelum Ali redha kpdmu, maka aku tidak akan solat untukmu."

Kemudian baginda bersabda lagi :"Hai anakku, apakah engkau tidak mengerti bhw kerelaan dan kewredhaan suami adalah keredhaan Allah, dan marahnya suami juga marah Allah. Wahai anakku , perempuan mana pun yang beribadat sepertinya Maryam binti Imran, tetapi tidak diredhai oleh suaminya, tidak akan diterima ibadatnya oleh Allah s.w.t.:

"Hai anakku ! Sebaik-baik amal perbuatan wanita ialah mentaati suaminyadan sesudah itu tidak ada yg lebih afdal bg wanita daripada duduk menenun-menjahit."

"Hai anakku sejam duduk menjahit adalah lebih baik bg wanita drpd beribadat setahun dan Allah akan mencatat bg mereka pahala seorang syahid utk setiap jenis pakaian yg dirajut,ditenun dan dijahit."

" Hai nakku, org yg menjahit pakaian suaminya dan anak-anaknya akan masuk syurga dan diberi Allah s.w.t. kota di syurga sebanyak bilangan tiap org yg memakai pakaian drpd hasil kerjanya."


Doa memuliakan keluarga :

Robanna hablana min azwajina wa zuriiatina qurrata a'yunin waja'alna lilmuttakina imama

ertinya :
"Ya tuhanku kami ! Berilah kami isteri kami, anak cucu kami semua menggembirakan hati dan jadikanlah kami sebagai ikutan orang-orang yang bertakwa."


pls: hmm... beruntung kalau pandai menjahit ni sbb:
1. jimatkan belanja sbb tak yah hantar tempah kt kedai. mahal !
2. boleh tambahpendapatan (nk raya ni... kedai tak ambik tempah lg)
3. dapat pahala spt yg rasulullah katakan di atas.
4. suami dan anak-anakbertambah syg kt kita (tak caya ... .try dulu tengok... )

Virtual Friends - Copyright © 2001-2018 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved