Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 13 years ago • 5,866 viewed


Majlis khatan biasanya dilakukan ketika usia kanak-kanak antara tujuh hingga 12 tahun. Majlis khatan diadakan penuh tradisi yang dikaitkan sebagai tanda kanak-kanak bakal memasuki dewasa.

Biasanya majlis khatan turut diadakan serentak dengan majlis khatam al-Quran yang turut disertai kanak-kanak perempuan. Majlis diadakan dengan mengumpulkan secara beramai-ramai kanak-kanak dalam sebuah kampung atau taman perumahan.

Bagaimanapun, semakin banyak yang memilih mengadakan khatan di hospital atau klinik yang tidak melibatkan apa-apa majlis. Cara itu lebih mudah dan tidak melibatkan perbelanjaan yang banyak.

Biarpun amalan berkhatan telah lama diadakan dalam masyarakat Melayu dan merupakan sesuatu yang disyariatkan dalam Islam, masih ada yang tidak memahami mengapa kanak-kanak lelaki perlu dikhatankan.

Sesungguhnya setiap amalan dalam Islam tentunya mempunyai hikmahnya. Biarpun Allah tidak menjelaskan secara khusus hikmahnya tetapi daripada kajian sainstifik yang dilakukan pakar yang berkaitan menemui kebaikan mengapa amalan itu diperintahkan. Amalan berkhatan di kalangan kanak-kanak lelaki mempunyai kebaikan yang diakui pakar kesihatan.

Berkhatan lelaki melibatkan pemotongan hujung kulit kulup zakar atau kulit yang menutup bahagian penghujung zakar. Dengan berkhatan zakar akan terhindar daripada terkumpulnya kotoran dan mengelak timbulnya bau yang tidak menyenangkan.

Tempat itu mudah menjadi tempat pembiakan dan merebaknya penyakit berkaitan seks seperti siplis, gonorhea dan Aids. Berkhatan juga dipercayai dapat mengurangkan risiko lelaki mengidap penyakit kanser zakar.

Bahkan, lelaki berkhatan juga mengurangkan kemungkinan pasangan perempuan daripada menghadapi masalah salur reproduktif seperti jangkitan dan kanser pangkal rahim. Lelaki berkhatan juga lebih memberi kepuasan kepada perempuan semasa melakukan hubungan seks.

Tinjauan yang pernah dijalankan di Amerika Syarikat pada awal 1980 terhadap perempuan yang mempunyai banyak teman lelaki yang berkhatan dan tidak, kira-kira 90 peratus menyatakan yang mereka memilih pasangan yang berkhatan.

Berkhatan juga sebenarnya diamalkan dalam agama Kristian dan Yahudi. Mengikut Genesis 17, ayat ke 9 - 11 dari kitab Injil (Bible), berkhatan mula dilakukan pada zaman Nabi Ibrahim sebagai suatu ikatan perjanjian antara Tuhan dengan baginda yang melibatkan pemotongan sebahagian kulit dari tubuh badan. Maka difikirkan bahawa bahagian kulup yang tidak ada sebarang fungsi difikirkan bahagian yang paling sesuai dipotong.

Mengikut satu perangkaan, di seluruh dunia satu dari enam orang lelaki dikhatankan, dan setiap tahun dianggarkan sejumlah 15 juta prosedur berkhatan dijalankan.

Selain memenuhi tuntutan agama, kesedaran mengenai kebaikan berkhatan telah mendorong ramai lelaki moden melakukan amalan itu. Bilangan lelaki berkhatan semakin bertambah terutama di negara maju dan semakin diterima di negara sedang membangun di rantau Asia.

Sekarang ini telah timbul kesedaran di kalangan ibu bapa untuk mengkhatankan anak lelaki ketika usia beberapa hari. Proses ini dikatakan lebih mudah dan selamat. Kanak-kanak yang dikhatankan ketika usia bayi mempunyai risiko lebih rendah daripada jangkitan saluran kencing. Tabiat kencing malam juga kurang dialami kanak-kanak dikhatankan ketika usia bayi.

Lelaki berkhatan turut mendapat kebaikan berkaitan hubungan seks. Zakar yang tidak ditutupi kulit kulup lebih 'selesa' dan tidak mengalami gangguan ketika melakukan hubungan seks. Ini juga dapat mengelak kes kecederaan zakar

Jelas sekali, semua peraturan yang ditetapkan dalam Islam memberi kebaikan. Tidak benar jika dikatakan amalan itu satu bentuk penyeksaan. Ada pihak menakut-nakutkan orang bukan Islam agar tidak memeluk Islam dengan alasan penderitaan yang terpaksa ditanggung semasa berkhatan.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2020 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved