Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 20 years ago • 4,585 viewed


Harga Diri dan Status
"Huuu..uuura!" Teriakan gembira dari seorang Ibu yang menerima telegram dari anaknya yang telah bertahun2 menghilang. Apalagi ia adalah satu2nya anaknya. Maklumlah anak tsb pergi ditugaskan perang ke Vietnam pada 4 th yang lampau dan sejak 3 tahun yang terakhir, orang tuanya tidak pernah menerima khabar lagi dari putera tunggalnya tsb. Sehingga diduga bahawa anaknya gugur di medan perang. Anda boleh membayangkan betapa bahagianya perasaan Ibu tsb.
Dalam telegram tsb tercantum bahawa anaknya akan pulang besok.Esok harinya telah disiapkan segalanya untuk menyambut kedatangan putera tunggal kesayangannya, bahkan pada malam harinya akan diadakan pesta khusus untuk dia, di mana seluruh anggota keluarga maupun rakan2 business dari suaminya diundang semua. Maklumlah suaminya adalah Direktor Bank Besar yang terkenal di seluruh ibukota.
Siang harinya si Ibu menerima telefon dari anaknya yang sudah berada di airport. Si Anak: "Bu bolehkah saya membawa kawan baik saya bersama?" Ibu: "Oh sudah tentu, rumah kita cukup besar dan kamarpun cukup banyak, bawa saja, jangan segan2 bawalah!" Si Anak: "Tetapi kawan saya adalah seorang cacat, kerana korban perang di Vietnam?" Ibu: "..oooh tidak jadi masalah, bolehkah saya tahu, bahagian mana yang cacat? " - nada suaranya sudah agak menurun Si Anak: "Ia kehilangan tangan kanan dan kedua kakinya!" Si Ibu dengan nada agak terpaksa, kerana si Ibu tidak mau mengecewakan anaknya: "Asal hanya untuk beberapa hari saja, saya kira tidak jadi masalah?" Si Anak: "Tetapi masih ada satu hal lagi yang harus saya ceritakan sama Ibu, kawan saya itu wajahnya juga turut rosak begitu juga kulitnya, kerana sebahagian besar hangus terbakar, maklumlah pada saat ia mau menolong kawannya ia memijak jerangkap samar, sehingga bukan tangan dan kakinya saja yang hancur malah seluruh wajah dan tubuhnya turut terbakar!"
Si Ibu dengan nada kecewa dan kesal: "Nak lain kali saja kawanmu itu diundang kerumah kita, untuk sementara waktu ini suruh saja ia tinggal di hotel, kalau perlu biar ibu yang bayar nanti sewa penginapannya!"
Si Anak: "Tetapi ia adalah kawan baik saya Bu, saya tidak ingin pisah dari dia!" Si Ibu: "Cobalah renungkan olehmu nak, ayah kamu adalah seorang koperat dan ahli perniagaan yang ternama dan kita sering didatangi tamu para pegawai tinggi juga menteri dan orang2 penting yang berkunjung kerumah kita, apalagi malam ini kita akan mengadakan perjamuan malam bahkan akan dihadiri oleh seorang menteri, apa kata mereka apabila mereka nanti melihat tubuh yang cacat dan wajah yang rosak. Bagaimana pandangan umum dan bagaimana orang ramai boleh menerima kita nanti? Apakah tidak akan menurunkan martabat kita bahkan jangan2 nanti boleh merosakkan perniagaan dan usaha dari ayahmu nanti."
Tanpa ada jawaban lebih lanjut dari anaknya telefon diputuskan dan ditutup. Orang tua dari anak tsb maupun para tamu menunggu hingga jauh malam ternyata anak tsb tidak pulang, ibunya menyangka anaknya marah, kerana tersinggung, disebabkan temannya tidak boleh datang berkunjung kerumah mereka.
Jam tiga pagi, mereka mendapat telefon dari rumah sakit, agar mereka segera datang kesana, keranaa harus mengidentifikasikan mayat dari orang yang bunuh diri. Mayat dari seorang pemuda bekas tentera Vietnam, yang telah kehilangan tangan dan kedua kakinya dan wajahnyapun telah rosak kerana terbakar. Tadinya mereka mengira bahawa itu adalah tubuh dari teman anaknya,tetapi kenyataannya pemuda tsb adalah anaknya sendiri! Untuk membela nama dan status akhirnya mereka kehilangan putera tunggalnya!
Kita akan menilai bahawa orang tua dari anak tsb kejam dan hanya mementingkan nama dan status mereka saja, tetapi bagaimana dengan diri kita sendiri? Apakah kita lain dari mereka?
Apakah anda masih tetap mau berkawan dengan ... anak2 jalanan ... dengan orang cacat? ... yang bukan kerana cacat tubuh saja? ... tetapi cacat mental atau ... cacat status atau cacat nama atau ... cacat latar belakang kehidupannya?
Apakah anda masih tetap mau berkawan dengan orang .. yang jatuh miskin? .. yang kena penyakit AIDS? .. yang bekas pelacur? .. yang tidak punya rumah lagi? .. yang berlainan agama? .. yang pernah tersilap dlm perbuatannya?

Renungkanlah jawabannya hanya anda sendiri dan Allah saja yang mengetahuinya?!

Virtual Friends - Copyright © 2001-2022 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved