Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 10 years ago • 1,545 viewed


Banjir, ko datang setahun sekali, kadang-kadang dua tiga kali gak ko datang dlm setahun tu. belum citer ttg banjir kilat lg, hujan lebat je, msti ko akn menyusahkn org ramai. skrg musim ko da tiba, kalau la ko dtg tanpa menyusahkn org, xpe la... nk dtg, datang la acap kali pn. ini tak, bkn setakat ko tenggelamkn rumah2, kereta, sawah padi dan macam2 lg tetapi ko jugak meragut nyawa. betul, ini semua ketentuan alam, ujian dari yang maha Esa. kita xleh nk lawan hukum alam. cume bicara disini nk gambarkn betapa ko menyusahkn manusia di muka bumi ini. tengok je bencana banjir di pakistan baru2 ini, DAHSYAT dan MENYEDIHKAN, itulah perkataan yg boleh aku gambarkan angkara banjir yang melanda negara itu. 1/5 negara ditenggelami air dengan berjuta2 mangsa dlm kesusahan, sehinggakan bantuan kemanusiaan sukar utk berikan kerana melibatkan jumlah mangsa yang terlalu besar.

Di Malaysia, mujurlah ko tidak telalu mengganas tetapi ko tetap membawa bermacam2 masalah. ko rosakkan tanaman padi kami, ko rosakkan rumah2 kami, ko buat anak2 kecil kami dalam bahaya dan ko memerah keringat kami, kerana sesudah ko pergi, ko meninggalkn kotoran pd kami. KEJAM. kadang2 kekuatan ko berubah2, ada masa ko datang membawa kerosakan yang sedikit, ade masa ko datang membawa bencana. kami xleh berbuat2 ape2 untuk menghalang kedatangan ko sbb ko datang atas kehendak Nya, cume kami boleh mengawal sedikit sebanyak kesusahan yang dibawa oleh ko.

Pada dasarnya, kerakusan manusia jugalah yang menyebabkan ko datang mengganas membawa kerosakan. mengejar kemajuan dalam pelbagai bidang, manusia sangup bertindak rakus terhadap alam persekitaran yang membawa kepada kemusnahan alam sekitar itu sendiri. bukit bukau ditarah untuk pembangunan menyebabkan kurang kawasan tadahan hujan, pembebasan gas rumah hijau yang menyebabkan penipisan lapisan ozon yang membawa kepada pemanasan global, secara xlangsung meningkatkan suhu muka bumi. Mencairkan bongkah2 ais di kawasan kutub sekaligus meningkatkan paras air laut yang boleh menyebabkan perubahan dalam kehidupan manusia. dari mana datangnya gas rumah hijau ini? tentulah dr aktiviti2 manusia seperti peningkatan pengangkutan yg membebaskn gas karbon monoksida, penggunaan CFC utk tujuan pengawalan udara seperti air-cond dan sebagai bahan lengai dlm bekas aerosol, telah menyebabkan pengeluaran gas ini dan gas ini terus meningkat dr hari ke hari.

Kesimpulannya, kita manusia membawa kepada kemusnahan alam dengan aktiviti2 yang dijalankn, tetapi akhirnya kemusnahan alam yang kita lakukan itu telah membawa kepada berlakunya bencana. jangan salahkn hukum alam, jangan salahkn hujan lebat yang turun, tepuk dada tanya selera. siapakah yang bersalah?

manusia sendiri yang membawa kepada kemusnahan dunia ini. sebenarnya banyak lagi kerakusan manusia yang membawa kepada kemusnahan bumi ini. Bumi kita binasa kerana perbuatan penghuni2nya.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2021 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved