Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 iqbal_hakim85 • 10 years ago • 4,584 viewed


Assalamualaikum, salam sejahtera.. ke hadapan yana yg dikasihi.. semoga dalam keadaan sihat dan bahagia selalu.. rsenye ni la pertama kali kt tulis surat kepada die, first and maybe the last letter for u from me.. sebenarnye kt tulis surat ni adalah utk luahkan ape yg t’pendam dlm hati kt selama ni.. luahan yg kt blm luahkan lg kat die.. ikut hati, kt nk luahkan face-to-face ngn die, tp kt rse xmgkn.. kt xberani nk jmpe die, xberani nk msg die, xberani nk call die, n xberani nk ym die.. smuenye kt xberani pas kt bt die rse t’ganggu.. kt minta maaf bab t’bt die rse terganggu.. ari tu, kt bg msg wish slmt pg, tp die bg msg suh kt jgn msg die lg dh.. mmg kt agk t’kejut n sdih sgt2.. so, kt xde pilihan, melainkan meluahkan perasaan & segala yg terpendam dlm isi hati kt kat dlm surat ni.. sebelum ni kt dh pernah luahkan perasaan kt kat die, mmg btul kt msih sayangkan die, masih ade perasaan cinta kat die, selalu merindui die, kt nk bgth die tp kt xde ksmptn n mse yg ssuai utk bgth die.. rse terseksa sgt2 bile xdpt nk luahkan kat die, kalo sblm ni kt slalu luahkan kat dlm fb n blog, skrg dh xde tmpt yg ssuai utk kt luahkan.. betapa terseksanye.. ingtkn nk luahkan smue ni pas die abis exam ari tu, tp kt t’ganggu die mse awl pg, die rse terganggu ngn ym dari kt, msg dari kt.. lepas dari tu, disebabkan kt ni degil, kt cbe msg die lg.. kt bleh rse yg die agak terganggu ngn msg kt.. maaf.. sbnrnye kt nk b’ty kabar, kt cbe nk be nice ngn die, tp xberpeluang.. die xbg chance lgsg.. nvm.. erm.. kt syg kn die, kt cbe nk dapatkan die balik, cbe nk pikat hati die balik, cbe nk tarik perhatian die, tp makin kt cbe makin susah kt nk dapatkan die, mcm makin xde harapan lgsg.. makin kt die makin jauh dari kt, makin kt cbe kejar makin die cbe nk larikan diri dari kt.. kt sedar yg kt ngn die dh ssah nk jd cm dlu, mse die still ngn kt.. tp kt xpeduli smue tu bab kt ni degil, kt tetap gak nk cbe.. satu jer sebab, kt masih sayangkan die.. selama ni kt berlagak mcm kt ni happy, berlagak mcm xde mslh jiwa, berlagak mcm tau segalanye psal cinta, tp sebenarnye x.. yang sebenarnye kt xpnh happy, slalu ade mslh jiwa, n byk lg yg kt xtau psal cinta ni.. kt cbe nk gembirakn hati kt, mcm2 care kt gne.. cri awek lain, cri kwn bru, enjoy ngn kwn2, main2 kan perasaan org lain, bt pkre yg kt ske wlpn kt tau tu salah, mcm2 lg yg kt bt.. tp kt cme gembira skjap jer, xlme.. kt mengaku, pas die putus ngn kt dlu, kt kecewa sgt2, rse down sgt2.. kt rse mrah, bengang, sedih, berdendam ngn die.. tp kt xbalas kat die, kt balas kat org lain.. org lain yg jd mangsa dendam kt.. kt main2 kn prsn org lain.. tp alhamdulillah, kt sedar akan kesilapan kt.. kt cbe utk ubah perangai kt, cbe utk xmempermainkan lg prsn pmpn lain.. dari kesedaran kt, kt skrg dh bleh paham prsn org pmpn.. kt cbe memahami ape khndk org pmpn, perangai org pmpn, fkrn org pmpn.. pngalaman kt mempermainkan perasaan org pmpn bt kt memahami hati org pmpn, bile kt dh ade pnglmn tu, kt cbe ingt balik kisah kt ngn die dlu.. then bru kt sedar yg dlu kt byk sgt bt silap.. dlu kt slalu sakitkan hati die, xjage hati die, slalu bt die kecik hati ngn tndkn kt, kt xhormat die sbgai sorg pmpn, bt die slalu sedih.. kt xtau sama ada die pnah nangis sbab kt atau x, tp rse mnyesal bab kt xpnh nk amik tau psal hati die dlu.. tp bile kt dh sedar, semuanya dh terlambat.. mgkn die dh xrse pape, tp kt still rse bersalah ngn die smpi skrg.. rse mnyesal sgt2.. hari tu die mengaku kat kt yg die mntk putus ngn kt dlu bukan sbb xsyg, tp bab rse bersalah die kat dosa2 yg die pnh bt ngn kt.. honestly, kt pun mcm die gak.. rse bersalah sgt2.. sbnrnye sblm die mntk ptus ngn kt dlu, kt dh berazam xkan ulangi kesilapan kt dlu, xkan bt lg dosa2 tu.. kt akan hormat die sbgai sorg pmpn yg mulia.. tp malangnye, die mntak putus ngn kt.. hati kt hancur.. honestly, pas die mngaku yg sbab sbnr die mntk putus dlu, kt marah sgt2 kat die.. kt marah bab die xbg kt peluang dlu utk berubah.. kt syg sgt2 kat die mse tu, even skrg ni pun kt masih syg sgt2 kat die, kt snggup utk berubah bab kt xnk kehilangan die.. demi cinta kt kat die, kt snggup utk ubah perangai kt.. kt ingt lg, dlu kt sorg yg terlalu serius.. tp bile die tegur kt yg die xsuke kt terlalu serius, kt cbe ubah sikap kt.. akhirnye kt b’jye ubah sikap kt, jd org yg xterlalu serius.. last2 die ckp kt ni poyo jer lebih.. kt xkisah, asalkan kt xmembosankan die.. kt cbe bt mcm2 utk bt die tergelak, tersnyum, terhibur ngn gelagat kt, bab kt xnk bt die rse bosan bile ngn kt.. kt masih ingt lg smue tu smpi skrg.. kenangan2 tu xkan kt lupakan.. skrg ni, stp kali die blas ym kt, or msg kt, kt akn cbe chatting ngn die sebaiknye.. cbe utk hiburkan hati die, cbe utk bt kn die tergelak, cbe utk bt die tersenyum.. stp kali die gelak or snyum, kt rse puas sgt2, kt rse gembira bab kt b’jye bt die terhibur.. skrg ni kt dh xpasti sme ade kt msih ade peluang lg utk bt die t’senyum, bt die rse t’hibur, bt die t’gelak.. kt skrg tak pasti sme ade die masih nk berkawan ngn kt or x, atau pun die dh anggap kt ni sbgai musuh die.. kalo die dh xanggap kt sbagai kwn, nk ptus persahabatan ngn kt, xpelah.. kt bleh terima.. cme kt minta die xbenci kt.. kt lebih rela putus kwn dari di benci.. maafkan segala salah n silap kt.. bunyinye mcm kt dh give up, tp sbenarnye x, kt xgive up.. cme nk bg laluan kat die.. kt xnk bt die rse xselesa, so, kt rse better kt senyap kalo tu yg die nk.. kt bg die laluan, die pilih la yg mne elok utk die.. andai die mmg dh xnk ade pape ngn kt, xnk b’kawan ngn kt, kt akan terima.. tp tak bermaksud kt mngalah, kt cme m’hormati keputusan die, kt xnk m’desak die.. kt xleh nk memaksa die, bab cinta xleh dipaksa.. cinta xsemestinya kne bersama.. cinta perlukan pngorbanan.. kt snggup korbankan cinta kt kat die kalo tu yg die nk, kalo tu yg bleh bt die bahagia.. org kte kalo sayang, lepaskan lah.. mcm yg die pnh bt dlu, die lepaskan kt bab syg.. so,kt pun akn bt pkre yg sme.. tp sebelum tu, kt nk ucapkan smthng kat die, yg kt jarang ucap kat die sblm ni.. TERIMA KASIH.. terima kasih bab;

1. sudi berkawan ngn kt selama ni, TERIMA KASIH.
2. bg kt nasihat, TERIMA KASIH.
3. Ceria kan hidup kt,TERIMA KASIH.
4. Sudi terima kt dlm hidup die dlu selama 2thun lbih, TERIMA KASIH.
5. Ajar kt erti cinta, TERIMA KASIH.
6. Ajar kt erti rindu, TERIMA KASIH.
7. Tolong kt mse kt tgh ssah, TERIMA KASIH.
8. Bg sokongan kat kt mse kt tgh tension, TERIMA KASIH.
9. Segala pengorbanan yg die bt mse die ngn kt, TERIMA KASIH.
10. Snggup b’ssah payah utk kuar jmpe kt, TERIMA KASIH.
11. Bg kt surat, gmbr, details psal die, TERIMA KASIH.
12. Sudi b’terus terang n jujur ngn kt, TERIMA KASIH.
13. Kenalkan kt ngn kuarga die, TERIMA KASIH.
14. For everything u hv done for me, sme ade sedar or x, TERIMA KASIH.
Byk yg die dh bt utk kt, byk jasa die kat kt, byk yg die dh ajar kt, sekali lg kt nk berterima kasih kat die.. dlu kt jarang ucap terima kasih kat die.. kt byk bt salah kat die dlu, slalu bt die terasa hati ngn kt, tp kt jarang mntk maaf.. dlu ego kt sgt kuat, bile die bt kt mrah, die mntk maaf.. tp kt ttap gak marah smpi die mrjuk.. MINTA MAAF.. minta maaf bab;
1. Selalu sakitkan hati die, MAAFKAN KT.
2. Terlalu ego ngn die dlu, MAAFKAN KT.
3. Tak kenang jasa die, MAAFKAN KT.
4. Tak hormat die, MAAFKAN KT.
5. Selalu m’ganggu die, MAAFKAN KT.
6. Selalu bt die marah, MAAFKAN KT.
7. Tak beri perhatian kat die mse die msih lg ngn kt, MAAFKAN KT.
8. Dlu kt lebih pentingkan kawan dari die, MAAFKAN KT.
9. Ajar die yg bukan2, MAAFKAN KT.
10. Kt pnah bt die kne marah, MAAFKAN KT.
11. Gune die utk kpntgn kt, MAAFKAN KT.
12. Xmampu nk tlg die bile die perlukan pertolongan, MAAFKAN KT.
13. Xde kat sisi die mse die tgh dlm ksedihan dlu, MAAFKAN KT.
14. Xmampu nk bahagiakan die, MAAFKAN KT.
15. Xmampu nk jaga hati die, MAAFKAN KT.
16. Xbimbing die ke jalan yg betul, MAAFKAN KT.
17. Xmampu nk bg die hadiah yg mahal2, MAAFKAN KT.
18. Xpnh bg die hadiah mse ulang tahun kelahiran die, MAAFKAN KT.
19. Xpnh smbut besday die sme2, MAAFKAN KT.
20. Selalu mengongkong die dlu, MAAFKAN KT.
21. Xpnh minta maaf utk kesalahan & kesilapan yg kt pnh bt kat die dlu,

MAAFKAN KT.

Smue salah & silap kt harap die maafkan.. byk salah & silap yg kt bt kat die, byk dosa2 kt kat die, can u plz forgive me.. kt snggup putus kwan dari die tak maafkan kt & m’benci kt.. maafkan kt.. kt harap die maafkan kt.. ape yg kt tulis dlm ni, ape yg die bce adalah luahan dari hati kt.. kt harap die phm ngn ape yg kt tulis ni.. ade lg yg t’pendam dlm hati kt, tp ckup la setakat ni jer.. yg lain2 tu, biar lah t’pendam dlm hati kt smpi bile2.. skrg smuenye b’gantung kat die, sme ade masih terima kt sbagai kwn or x.. kt pham kalo die xnk terima kt sbgai teman hidup die, kt pham kalo die xnk ade pape komitmen skrg.. honestly, bt mse ni kt sndri pun xleh nk bg komitmen dlm hubungan yg serius.. kt snggup tggu die, kt sudi terima die seikhlas hati kt.. pape pun, kt doakan semoga die bhagia n ceria selalu..

(surat ni ak tulis utk bekas kekasih ak, semoga hati ak akn rse lebih tenang pas luahkan smuenye..)

Virtual Friends - Copyright © 2001-2021 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved