Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 9 years ago • 1,348 viewed


masing2 berpusu utk ke satu destinasi..bukan mncari semangat yg hilang sebaliknya cuma memlempiaskan satu keseronokkan... melihat bunga api.
itu yg dipanggil merdeka..mnghayati merdeka.

pernahkah korang terpikir,,kemerdekaan dlm diri kita? apa yg memerdekakan kita..
kita masih dijajah..dgn pesat pembangunan yg lebih mngarahkan kemodensasi,,yg mkin melupakan adat gemilang dahulu tara.biarpun fizikalnye aku nmpak moden nmun fikiran aku,,,masih takut dijajah.

hidup sbgi generasi Y yg mncabar ..yg anti sosial..kurang bergaul sebaliknya bergaul di laman sosial.pergaulan maya yg byk maksud tersurat dn tersirat ..

berapa ramai yg betul2 mnghayati lagu negaraku dimainkan..berapa ramai yg menitiskan air mata apabila laungan merdeka itu dilontarkan..
masakan boleh mnjiwai semangat merdeka jika laungan itu dr anak remaja yg baru merasai kebebasan berkarya?lebih semangat rasanya jika laungan itu dari para pemimpin dan yg brtungkus lumus memerdekakn tanah malayu ini.

merdekakah kita jika masih takut2 utk berjalan keseorangan di kawasan2 gelap..merdekakakh kita jika masih merasa tidak selamat mnaiki kemudahan awam yg mnyatukan lelaki dn wanita dlm satu gerabak..merdekakah kita jika jawatan2 tinggi di sesebuah organisasi cuma di pelopori hanya satu bangsa..shj

apa persediaan kita andai ,,benar negara kita bakal diambilalih?dijajah semula..jati diri bagaimana patut kita bentuk.setakat luahan dan tarian pena?upayakah kita berkorban seperti askar kamikaze negara timur itu?cekalkah kita tanpa meninggalkan medan perang spt pejuang mujahidin yg menanam kakinya dlm tanah?... .

apa yg boleh kita lakukan kini... ?merdekakan diri dari dijajah oleh segelintir golongan yg cemburu kan ketenangan dan kemakmuran bumi malaysia.
hulurkan persahabatan dan memaafkan kesalahanan..


Virtual Friends - Copyright © 2001-2022 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved