Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 7 years ago • 1,538 viewed


PERUBAHAN KUTUB BUMI MENURUT HADIS DAN SAINS (matahari akanterbit dari barat)

Mesir sedang mgalami musim salji pertama dlm sejarah selepas 112 tahun manakala Vietnam juga mgalami jatuhan salji yg tidak begitu berat berbanding Mesir. Kehadiran salji di beberapa tempat di Vietnam menarik ramai penduduk seluruh Vietnam ke kawasan terlibat untuk melihat fenomena bersejarah itu hingga menyebabkan kesesakan lalu lintas selama berjam-jam seperti dilaporkan Al Jazeera. Penjelasan tentang fenomena itu boleh dirungkai dengan membaca artikel di bawah ;

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH

Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari. Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara ke arah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dgn kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.


Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 batu setahun pada tahun 2007. Ia bergerak sepantas 26 batu sebulan pada tahun 2013. Terkini kepantasannya 1 batu setiap hari! Kelajuan pergerakan Kutub makin bertambah. Dalam masa 2 tahun kutub ini akan sampai ke Siberia untuk berada di kedudukan 40 darjah. Pada titik ini ia akan meluru merentasi garis Khatulistiwa untuk berada pada kedudukan 40 darjah di selatan. Ini boleh berlaku dlm jangka waktu yg sangat pantas sama ada beberapa hari atau beberapa jam. Jika ini berlaku, seluruh geografi akan berubah. Ada tempat yang timbul. Ada tempat yang tenggelam. Air akan mencari tempatnya. Ada tempat mengalami banjir. Ada tempat berubah menjadi padang pasir. Amerika selatan khususnya Brazil akan menjadi Kutub Utara manakala India akan menjadi Kutub Selatan. Malaysia dijangka berada sebaris dgn India. Tidak tenggelam tp membeku.


Khatulistiwa berada di Antartika. Peralihan kutub yang semakin pantas membuatkan saintis mengagak keseluruhan medan magnet bumi akan "flip" di mana kompas yg dahulunya menunjuk ke utara akan beralih arah ke selatan. Semasa pergerakan " flip" peralihan kutub dari 40 darjah utara ke 40 darjah selatan, pergerakan besar air boleh mencetuskan mega tsunami yg menenggelamkan tempat-tempat sbg mana yang berlaku kepada Atlantis. Antara negara yang dijangka tenggelam terus ialah India dan Australia Barat. Bandar-bandar di tepi lautan ditenggelami air. Peta dunia akan berubah dalam masa dua tahun selepas peralihan kutub berlaku. India akan tenggelam terus. Begitu juga Australia barat. Apabila berlaku "flip" pada kutub medan magnet, bumi akan menjadi lemah. Medan magnet yang kuat melindungi bumi dari kerosakan oleh sinaran matahari. Kini bumi akan lebih terdedah kepada kesan dahsyat akibat gejolak api di matahari, angin solar, ribut surya dan "sun spot". Manakala "flip" juga bakal mgakibatkan berlaku gempa bumi,letusan gunung berapi, banjir, tsunami dan taufan yang dahsyat yg belum pernah berlaku sedahsyat itu. Pergerakan kutub memang sedang berlaku. Makin hari makin laju. Pergerakan kutub dapat dilihat dgn fenomena berbagai bencana alam yg kerap berlaku. Bilakah peralihan sepenuhnya kutub akan berlaku? Mengikut anggaran saintis ianya akan berlaku pada 2015. Hanya Allah yang Maha Mengetahui kerana semuanya adalah perencanaan Ilahi. Sama ada merujuk kepada Komet ISON atau kejadian langit yang lain yg belum muncul ; berikut adalah sabdaan Rasulullah SAW dan kata-kata sahabat - Saidina Ali RA - tentang fenomena bintang berekor yang bakal disaksikan di akhir zaman - tentang sejenis komet yang memberi indikasi sejarah. Sama ada hadis dan sabdaan tersebut merujuk kepada kehadiran Komet ISON, hanya Allah SWT Yang Maha Mengetahui. Sabda Rasulullah S.A.W “... antara tanda muncul Imam Mahadi ialah munculnya bintang berekor dengan ekornya bercahaya menerangi langit dan menyebabkan tenggelamnya kawasan pantai ”. Saidina Ali RA mengungkapkan dalam catatannya (Jufr Ahmar), "Kedatangan Al Mahdi akan didahului oleh kemunculan bintang yg ekornya menakjubkan, bukan seperti bintang yg kamu lihat muncul setiap dua pertiga pada satu dekad (sepuluh tahun) dan bukan juga bintang yg muncul pada dua pertiga abad dan bukan juga bintang yg muncul setiap abad. Tetapi ia adalah bintang berabad-abad, yg diliputi api, salji, udara dan tanah. Ekornya memanjang, kelajuannya seperti kelajuan cahaya matahari ketika menyonsong fajar Hujung depannya bertemu dgn hujung belakangnya seperti lingkaran raksasa memancarkan sinar terang dlm langit yg gelap spt matahari yg terbit. Kemudian bintang itu akan kembali beredar pada orbitnya. Setelah itu akan datang banyak malapetaka dan kematian yg merupakan keuntungan bagi orang2 yg baik, dan ia merupakan kerugian bagi orang2 yg jahat".

Antara fakta Komet ISON ialah ;
1. ISON digelar “Komet abad ini”.
2. ISON berada paling hampir dengan matahari pada 28 November 2013.
3. ISON akan berada paling hampir dengan bumi pada 26 Disember 2013.
4. ISON dapat dilihat seperti matahari kedua pd isiang hari.
5. ISON boleh dilihat pd waktu siang dan malam.
6. ISON memiliki ekor sepanjang 57,000 km.
7. ISON adalah komet yg paling mudah dilihat oleh ramai orang.
8. ISON akan dilihat 15 kali ganda kecerahan cahaya bulan.
9. ISON akan menghasilkan ribut suria yg sempurna @ perfect Solar Storm.
10. Bumi akan merempuh debu2 komet ISON pada 14 Januari 2014.
Artikel ini ditulis bukan untuk menggempar dan menakutkan. Apa yang bakal terjadi akan tetap terjadi. Semoga setelah membaca artikel ini, saudara- saudari serta anak-anakku bertambah kesedaran dan keinsafan. Bertambah taat pada Allah Bertambah akan amalan agama. Pd waktu yg sama terus peka dgn perubahan2 serta lebih rajin membaca dan mengkaji fenomena perubahan alam.
Harakatul Muqawamatul
Islamiyyah.

Tkasih krn sabar membaca artikel ini.

Sampaikan & berdoalah.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2021 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved