Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 PrincessLia • 4 years ago • 1,106 viewed


Ramai yang kata, juga ianya boleh dikatakan kenyataan. Permikiran perempuan lebih cerdas dari permikiran lelaki. Sebabnya mungkin lelaki sedikit malas fikir wallahu'alam.


Tetapi, ramai juga diantara perempuan(female) yang tiada "common sense".


Apa itu common sense? Kita ambil perkataan 'common' direct translation 'biasa' dan sense pula ialah permikiran. lebih kurang lah maksud dia ma'af lah saya tidak begitu mahir dalam aleh bahasa ni.


Anyway(apa pun), memang itu hakikatnya.


Saya beri contoh ya, bila perempuan(female) bertandang kerumah famili lelaki(male)..atau lelaki tersebut membawa teman wanitanya berjumpa famili, atau isteri kerumah mertua.


Ramai yang tidak peka dengan keadaan atau ucapan2 yang diperkatakan.


Contohnya: ibu/auntie/makcik etc (yang dibahasakan oleh seorang ibu) masuk kejap bancohminuman, then paling2 pun ko orang akan
jawab
, tak payah susah susah makcik, then ibunya tadi terus masuk kedapur, atau ibunya menambah, takpe lah tepung suma sudah siap, minyak dah dalam kuali tinggal nak goreng je lagi.


Kalau perempuan ni ada yang dikatakan 'common sense' tadi sudah pasti lah dia ikut kedapur, tolong apa yang patut, bancoh air ke, atau goreng yang disediakan oleh mertua atau bakal mertua tadi.


Jangan buat bodoh or buat derk.. jadi ala ala macam 'Tetamu Terhormat'. Ramai yang begitu(this is for a fact).


Saya sendiri, saudara kandung semua lelaki, so, lebih kurang itu yang terjadi. Tidak semua, tapi kebanyakan(mostly).
Good thing is: my mom never complains ... only others did.


Dan saya juga pernah mendengar keluhan lelaki tentang subject ini, contohnya:


"eh engkau/awak kan dah lama couple dengan dia, asal putus"? "susah nak explain.my mom cakap, dia(girlfirend) takda "common sense" nak wat camne?etc etc etc.


Sekadar berkongsi cerita, mungkin mendapat pengajaran.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2019 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved