Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Article

 DilaDellila • 5 years ago • 2,154 viewed


Apa Itu Kemurungan?

Kemurungan adalah dicirikan oleh perubahan dalam pemikiran, perasaan atau kelakuan dan boleh memberi kesan kepada sesiapa. Antara faktor yang mempengaruhi kemurungan termasuk genetik, fisiologi, psikologi, jantina dan alam sekitar. Walau bagaimanapun, dalam tenaga kerja, ia adalah lebih kompleks dan tidak difahami dengan betul. Apa yang difahami ialah kedua-dua kerja dan bukan kerja faktor menyebabkan kemurungan di tempat kerja.

Beberapa tekanan kerja boleh menyumbang kepada kemurungan di tempat kerja. Ini termasuk tuntutan kerja yang tinggi, kawalan kerja yang rendah dan kekurangan sokongan sosial di tempat kerja. Terdapat keperluan untuk memahami amalan organisasi supaya dapat mengurangkan tekanan kerja dan aspek peranan dan struktur mereka yang menyumbang kepada kesihatan mental yang lemah, membolehkan campur tangan untuk dibangunkan untuk menyasarkan faktor-faktor risiko di tempat kerja. Tempat kerja memberi kesan yang besar ke atas kesihatan mental kakitangan melalui reka bentuk kerja dan budaya tempat kerja.

Kemurungan adalah masalah perubatan dan sosial sebenar dan kesannya meregangkan seluruh sempadan kerja dan rekreasi. Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan pangkat kemurungan Bank Dunia sebagai punca utama keempat kematian dan hilang upaya. Ia adalah punca utama kecacatan bukan maut. Menjelang tahun 2020, memandangkan kadar yang semakin meningkat di kalangan orang muda, kekurangan program pencegahan dan kurangnya akses bagi rawatan, ia akan menjadi kedua selepas penyakit kardiovaskular.

Ramai majikan sedar betapa pentingnya pengekalan kakitangan dan motivasi dalam mewujudkan suasana kerja yang harmoni, tetapi dalam iklim hari ini ia juga penting untuk memantau kesejahteraan kakitangan. Kemurungan dan keresahan kini mencakupi kira-kira satu pertiga daripada semua tuntutan untuk insurans perlindungan pendapatan dan hampir 50% daripada kos yang berkaitan.

Kekurangan kesedaran dan pemahaman di tempat kerja membawa kepada situasi yang sukar yang mungkin timbul dari ketiadaan berpanjangan atau berlebihan sakit-cuti. Dengan kesedaran yang betul dan sokongan di tempat untuk membuang stigma yang dikaitkan dengan kemurungan, perbelanjaan dari kedua-dua perspektif kewangan dan emosi berpotensi boleh dielakkan

Kemurungan adalah lebih daripada sekadar mood yang rendah - ia adalah satu penyakit yang serius. Walaupun kita semua berasa sedih, muram atau rendah dari semasa ke semasa, beberapa orang mengalami perasaan ini secara rapi, untuk jangka masa yang lama dan sering tanpa sebab. Orang yang mempunyai kemurungan mendapati sukar untuk berfungsi setiap hari dan mungkin keberatan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti yang pernah dinikmati.

Adakah terdapat pelbagai jenis kemurungan?

jenis kemurungan sering mempunyai gejala yang sedikit berbeza dan mungkin memerlukan rawatan yang berbeza. Lima jenis utama kemurungan disenaraikan di bawah.

* Kemurungan utama - satu perasaan tertekan yang berlangsung selama sekurang-kurangnya dua minggu. Ini juga boleh dirujuk kepada kemurungan sebagai klinikal atau kemurungan unipolar.

* Kemurungan psikotik - satu perasaan tertekan yang termasuk tanda-tanda psikosis. Psychosis melibatkan melihat atau perkara-perkara yang tidak ada (halusinasi) pendengaran, rasa semua orang terhadap anda (paranoia) dan mempunyai khayalan.

* Dysthymia - perasaan tertekan yang kurang teruk yang berlangsung selama bertahun-tahun.

* Kemurungan Campuran dan kebimbangan - gabungan tanda-tanda kemurungan dan kebimbangan.

* Gangguan bipolar - (sebelum ini dikenali sebagai penyakit kemurungan manik) - melibatkan tempoh berasa rendah (tertekan) dan tinggi (manik).

Adakah Kemurungan Common?

Ya. Di Australia sahaja, satu juta orang dewasa dan 100,000 orang muda hidup dengan kemurungan setiap tahun. Secara purata, satu dalam enam orang akan mengalami kemurungan dalam hidup mereka - satu dalam lima wanita dan satu dalam lapan lelaki.

Apakah Tanda-tanda dan Gejala?

Walaupun tidak ada dua orang akan mengalami penyakit ini dalam cara yang sama, terdapat tanda-tanda biasa kemurungan. Di tempat kerja, seseorang yang mengalami kemurungan akan mula mempamerkan apa-apa bilangan tanda-tanda berikut:

perubahan peribadi

* Mudah marah / permusuhan
* Pengeluaran daripada, atau pergantungan melampau, pada orang lain
* Putus asa / putus asa
* Kelambatan bersuara
* Keletihan kronik
* Alkohol / penyalahgunaan dadah

perubahan tempat kerja

* Kesukaran dalam membuat keputusan
* Produktiviti menurun
* Ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian
* Penurunan keteguhan
* Peningkatan luar biasa kesilapan dalam kerja-kerja
* Sebagai terdedah kepada kemalangan
* Pengalaman diperlukan kerap, meningkat "sakit" hari
* Kekurangan semangat untuk kerja-kerja

Seseorang yang telah mengalami beberapa tanda-tanda ini untuk lebih daripada beberapa minggu perlu mendapatkan bantuan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa anda tidak boleh sentiasa mengenal pasti punca kemurungan tidak mengubah keadaan merisaukan. Perkara yang paling penting adalah untuk mengenali kemurungan dan untuk mendapatkan bantuan. Ingat, lebih cepat anda mendapat rawatan, lebih besar peluang pemulihan yang lebih cepat.

Tempat kerja yang mempunyai komunikasi yang lebih baik dan yang membolehkan pekerja mereka lebih fleksibiliti dan kawalan mempunyai kurang keadaan kemurungan.

Nasihat, Pendamaian, dan Skim Arbitration (Acas) di UK menasihatkan bahawa cara di mana pekerjaan distrukturkan mempunyai kesan yang besar ke atas tahap tekanan dan kemurungan dalam tenaga kerja. Acas mencadangkan beberapa langkah-langkah yang semua perniagaan harus mempertimbangkan. Pekerja hendaklah:

* Dapat melihat bagaimana output mereka membuat sumbangan yang berharga kepada organisasi.
* Diberikan sebanyak pelbagai dalam tugas-tugas yang mereka lakukan, kelajuan yang mereka ambil untuk menyiapkan kerja, gaya kerja mereka dan tempat di mana mereka bekerja jika boleh.
* Diberi maklum balas prestasi biasa ketidakpastian prestasi adalah faktor tekanan utama.
* Diberi pemilikan tanggungjawab mereka.
* Diberi pembelajaran dan peluang menyelesaikan masalah.

Semua jenis orang mengalami kemurungan dan ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun ia adalah melemahkan, ia tidak tak tertundukkan. Menurut Sally Burton, Ketua Eksekutif UK amal Shaw Trust "Mengelakkan merekrut atau menyokong para pekerja dengan keadaan kesihatan mental bukan satu pilihan, menyokong tenaga kerja anda, dan akan membayar dividen dari segi peningkatan produktiviti, meningkatkan prestasi dan pengekalan, meraih bakat dan membentuk pemimpin masa depan, membantu anda untuk mengekalkan daya saing. "

Virtual Friends - Copyright © 2001-2022 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved