Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Discussion

 inia_lurun • 5 years ago • 1,497 viewed • 10 replied


Salam. Nak minta pandangan rakan2 VF yg sudah dan blm melangsungkan perkahwinan untuk berkongsi tips atau cara-cara untuk merancang perkahwinan. Tak kiralah kos-kos (bajet) ke, persiapan ke, katering ke.. yg anda rasa perlu dikongsi dgn org yg dalam perancangan nk berkahwin.. Mana la tau dulu time kahwin rasa2 ade bnda yg tak perlu buat tp. dah buat n rasa2 nk kongsi ngan kwn2 yg laen.

Nak tanya jugak, kalau prkahwinan yg sederhana n ringkas tu dikira mcm mana dlm konteks zaman skrg? al-maklomlah, skrg mahal2 barang. huhu

Bagi yg masih belajar di univ. , cukup x kalo simpan duit singgit sehari nk langsungkan perkhwinan nie? hohoho bertahun2 gak tuh

"Sharing is caring!" Berikut sharing dr. rakan2 yg bg sy tips yg berguna tuk info semua.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ridwanReply#11
Kumpul duit tu jgn pikir sgt psl kawin..takut tak kunjung tiba jer karang. Niat untuk saving jer..
---------------------------------------------------------

Putera_idola85Reply#13

1. KURSUS KAHWIN/SIJIL KAHWIN - Kos RM80 (ikut kwsn), elok bw psngan skali.
2. Ujian saringan HIV - Pihak pej. agama hnya terima ujian yg. diambil di klinik krjn shj (kuota slalu sikit disediakn, eg: 10 pasangan setiap hari tertentu. Jika lambat perlu tggu dlm waiting list. SOLUTION: buat at least 6 bulan sebelum.
3. Mastautin(anda mastautin di rantau org)- Isi Borang A di kaunter pej. agama.
4. Tarikh dan lokasi - Parents/ wakil pinang yg tetapkn, bukan kerja pasangan. Ambil tarikh yg munasabah (bukannya bulan puasa atau seminggu raya..)Lokasi.. korang kene diskus mane lokasi yg terbaik utk mengadakn majlis walimatulurus.. jgn main redah je.. kira bajet skali..
Tips dewan
-cari dewan paling dekat ngn rumah atau pun yg senang dicari.
-book awal2( sekurang2nya 6 bulan sebelum)
-deposit (kena byr secepat mungkin selalunya deposit ni korang xkan dapat balik pon..)
-make sure tarikh yg korg book tu tak bertindan.. selalu terjadi bila pasangan punye majlis tengahari, petang ader majlis lain
Tips bukan dewan
-kalau korang rancang buat majlis di perkarangan rumah, make sure jalan dah dibook..selalunya jalan hendaklah ditutup sehari sebelum majlis, semasa majlis dan sehari selepas majlis kalau boleh utk memudahkan keje memasang kemah, pelamin dan sebagainya..
Macam mana nak book jalan?
Senang je, pegi je kat majlis bandaraya atau pun kalau korg duduk kat kawasan yg JKK kuat, korg leh jumpa ketua kampung atau ketua kawasan..
5. Khemah/kerusi/meja dsbnya - Order awal. Dewan, at least 2 khemah elak sesak dlm dewan. Luar dewan, kira tetamu dgn jumlah khemah, Formula: Jumlah tetamu yg akn berada di majlis dalam satu jam= (Jumlah kad diedar darab (x) 3)/ (bahagi) 4 , boleh bajet brp khemah diperlukan. 1 khemah = 40 org.
6. Tema,katering, andam, photographer dan pakaian pengantin
Tema:
Confirm dgn service provider. Tema perlu cair sdikit dari baju pengantin elak gambar xmenarik.
Katering: Harga berpatutan + food testing (wajib)
Andam: Berpengalaman, bukan bidan terjun.

Photographer: Pilih pakej yg ikut kemampuan.Jgn sampai berhutang.
Pakaian pengantin: Beli, jg. bdn tkut xmuat time majlis, Bertudung-baju jgn jarang, Sewa butik-test sblm byr deposit, boleh amik baju 2 hari sblm mjlis.
7. Kad dan Banner - ikut bajet, paling penting PETA TEPAT, NO. TEL keluarga BOLEH DIHUBUNGI. xletak nombor fon pengantin takut ganggu perjlnan majlis. Banner slalu pakej dgn kad.
8. Kadi/ wali -kalau ayah pasangan pompuan korang masih hidup dan sehat, mungkin dorg sendiri akan nikah kan korang.. cuba bawak bincang pasal hal ni sbb ader kes lambat panggil kadi, majlis pon lambat mula..





Expires is not available


Please wait, page is loading...
If the page is not responding in more than 30 seconds, click here.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2018 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved