Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Discussion

 nAzAs • 1 year ago • 344 viewed • 8 replied


Nak tido tak ngantuk.. layan blog pun bosan.. tetiba terlintas nak login VF ..almaklumlah lama tak login.

Masuk VF jer teringat kenangan lama.. kalaulah waktu boleh putar balik.. aku rasa nak kembali semula..

1. Korang ingat lagi tak sekitar 1998/1999/2000 ..time memula internet nak berkembang di Malaysia.. time nih MIRC amatlah glamor..cybercafe tumbuh bak cendawan.. MIRC mungkin di tangga teratas liga media sosial waktu tuh. dlm lab sempat lg curi curi layan mirc..semata-mata nak chat.. skrg.. hurmm MIRC dah sepi.. tapi masih idop lagi.. mungkin generasi baru tak kenal pun apa itu mirc apatah lagi nak login hehe..

2. Masuk era milinium.. 2000-2003 timbul pula MSN Chat/ Msn Group/Msn Massenger ... . enjin irc tapi antara muka menarik.. time ni kegemilangan kaki kai chat.. gath sana sini..ikut room msing -masing.. ada room sembang.. room kampung.. borneo dan bla bal bla.. tapi sayang tgh tgh MSN chat di puncak .. tepaksa tutp sebab mslah spam dan masalah pornograpi..

3. Selepas tu kebanyakan chatter berpindah dari msn chat ke yahoo chat.. memang meriah internet zaman tuh.. kalo sapa yg jenis tak tido malam..kompom layan yahooc chat..kd g kdg siap karaoke.. maklumlah buleh voice siap video skali sebelum YChat ditutup ada 2012 lepas. sayang Yahoo tidak adaptasi teknologi yg dia ada sebelum ni ke dalam bentuk mobile.. skrng semua benda tuh dah dirampas oleh media sosial lain seperti whatsapp.. telegram.. Yahoo dah makin ketinggalan..

4. era 2000-2008 juga menampilkan kegilaan berforum.. sana sini penuh dengan forum forum baru tumbuh bak cendawan.. masih kah kau ingat laman tokeikedai?? putra?? kampung melayu?? dan blablabla.. skrg sepii dah ada yg dah tak aktif lagi. VF je masih idup sejak mula dibina smpi skrg..

5. 2003-2005 ..era MYspace.. friendster.. mesti korang pernah ada akaun memasing.. tapi timbulnya Facebook.. kedua dua laman sosial ni ditelan hidup hidup oleh Fb.. walaupun satu ketika dulu amatlah gah..

6. 2008- hingga sekarang.. era blogging, FB, whatsapp, telegram dan blabla bla.. makin canggih dunia.. nak chat pun sambil berjalan boleh.. tak perlu nak ngadap pc hehehe..

apapun.. kenangan tuh semua .. menjadi kenangan terindah dalam lipatan hidup aku.. jika terkenang balik.. banyak juga dosa yg dilakukan..

dan dikesempatan ini aku mintak ampun kalau ada salah silap.. heheh maklumlah kita dah makin tua nih.. zaman muda tak sama dengan zaman kita tua skrg nih.. kalau ada yg berhutang atau buat dosa dengan aku ..aku halalkan.. dan jika aku ada berhutang dengan kawan semua.. PNC aku.. aku bayar balik nanti... .

Apapun..masihkah kauu ingat ni semua?? serius..rasa nak menitik air mata kalo ingatkan dosa hehehe..dulu kerap sangat gaduh dalam VF ni hahaha

Expires is not available


Please wait, page is loading...
If the page is not responding in more than 30 seconds, click here.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2017 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved