Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Discussion

 2faz • 11 years ago • 3,027 viewed • 1 replied


Influenza A ini virusnya..H1N1 ini penyakitnya. Ada pelbagai penyakit lagi yg disebabkan Influenza A virus ini, termasuk H5N1, H3N2..dan macam2 lagi. yg menjadi 2009 outbreak ini, dipanggil 'H1N1 2009' atau swine flu. Dulu ada bnyk outbreak lagi, yg paling dasyat was 'spanish flu-1918-1919' pandermik

Rawatan
Jika anda ada direct contact dengan pesakit H1N1 atau anda demam,sakit tekak, selsema... pergi panel klinik biasa, dapatkan rawatan DAN DAPATKAN SURAT REFERAL KE HOSPITAL AMPANG PUTERI. Doktor klinik swasta akan terus beri punya... tak bnyk soal. Dekat Ampang Puteri, pergi emergency & dapatkan 'rapid test'. Prosedur yg dilakukan ialah dia gunakan putik kapas & jolok ikut hidung... ambil sampel & uji (dlm masa sejam dua..result dah keluar)..kalau positif Influenza A..maka anda akan diberikan rawatan 'Tamiflu'. Kalau anda tak sakit teruk, maka doktor akan suroh 'self-kuarantin' di rumah ajer..maksudnya anda ada H1N1 tahap satu, tapi boleh dirawat dengan Tamiflu sahaja.Jika anda beransur pulih maka, antibodi anda kuat & anda bebas H1N1.

TAPI INGAT,
rapid test tadi tidak akan beritahu anda ada H1N1 atau tidak..
Jika keadaan kesihatan anda tidak berubah atau makin teruk..pergi balik ke Ampang Puteri & terus ambil full test H1N1. Satu putik kapas panjang akan dimasukkan dlm tekak anda-dalam sehingga anda nak muntah..sampelnya diambil... result hanya akan diketahui selepas 3 hari. Jika anda positif H1N1, rawatan anti viral akan dibuat kepada anda & anda akan dikuarantin di hospital. Pada masa menunggu ni lah..yg bnyk kes kematian, terutamanya yg ada risiko obes, darah tinggi, pregnant, diabetes, baby & budak kecil, dll..so tak silap aku..kumpulan risiko ini akan terus dpt anti -viral

Mengapa tidak full test H1N1 & anti viral terus dibuat?
Yg saya tahu..sebab test H1N1 ini mahal harganya..jadi Kementerian kata, setakat anda Influenza A ajer, memadailah 'rapid test' yg jauh lebih murah.

Mengapa tak anti viral terus?
yg saya tahu..kalau anda tidak ada H1N1 & anda menjalani anti viral... ..ia akan memudaratkan sistem pertahanan badan semulajadi..jadi jika anda ada influenza A, Tamiflu pun dah cukup. Tapi aku rasa anti-viral nih tak cukup... nak cover semua penduduk dunia..
itu yang aku rase laaa.. korang rase macam mana plak..? rase msin ke manis ke..rasa takut ke? ?
sekian

Expires is not available


Please wait, page is loading...
If the page is not responding in more than 30 seconds, click here.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2021 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved