Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Discussion

 Ida_Azhari • 12 years ago • 833 viewed • 1 replied


Hye, assalamulaikum... It's me again, Ida..

Sebelum ni ida pnh buat thread pasal " Lelaki & Poligami ", but since ada yang tak faham apa maksud thread tu sbnarnya, so, I decide to build this one with a direct question.

Sekarang kan, orang semua akan mula melenting bila kita mempersoalkan mengenai poligami. Dah macam kontroversi gile topik tu. Tak boleh sentuh, kang meletup !

So, soalan ida kat sini :

Kenapa lelaki suka nak melenting and nak kontroversikan bila perempuan bercakap pasal soal poligami

Kenapa bila perempuan persoal, lelaki patut tahu macam mana nak jadi seorang "Imam" ( i mean imam dalam rumah tangga ) sebelum berfikir untuk membentuk sebuah institusi kekeluargaan, tak de pulak orang nak mengkontroversikan topik ni.


For me, persoalan yang kedua tu lagi penting selain isu poligami.

Sebab, kalau tak de angin masakan pokok bergoyang melainkan ada yang mengoncangkannya. 

Perempuan maybe yang melenting tu sebab bila diorg tak kasi, lelaki kata macam-macam. Tapi bila diorang kasi, lelaki pulak "mengabaikan" kelonggaran yang diorang berikan. Maybe sebab tu kot kaum Hawa ni memprotes poligami.

Yelah, lelaki kan sepatutnya membimbing wanita, kembalikan wanita ke jalan yang sepatutnya, meletakkan martabat wanita, so, they should know how to manage themself first, right

Bila bercakap hal ni, semua keep blaming each other. But the main point is, perempuan memang dilahirkan tak sempurna. Kaum Hawa bukan dilahirkan sesempurna kaum Adam, hanya dari bahagian kecil rusuk Adam. Sebab tu kitorg banyak sangat kelemahan dan perlukan bimbingan dari kaum Adam.

But, if kaum Adam sendiri tunjuk contoh tak baik, salahkan wanita kenapa tak jadi mcm ni macam tu, sebok nak lebih dari lelaki, berlagak pandai and watsover, let me repeat once again, KAMI KAUM HAWA MEMANG DILAHIRKAN TAK SEMPURNA. SEBAB TU KAMI PERLUKAN KAUM ADAM UNTUK MEMBIMBING KAMI KE JALAN SEPATUTNYA.

So, if contoh yang macam tu kitorang dapat, I mean nak blame kn perempuan ja sebab nak "kontroversikan" isu poligami, i think it's quite unfair.

Semua asyik balik pada topik yang sama --> P.O.L.I.G.A.M.I !

Haih. cuba la keluar kejap dari kepompong pemikiran tu. Cuba betulkan kejap pemikiran kaum Hawa yang jahil macam ida ni, bukan asyik menghentam kami bila kami suarakan mengenai isu ni...

Cuba jawab persoalan ida, kenapa asal ada pertelingkahan ja, semua akan kaitkan dgn poligami, mcm  tak de isu lain dah  ke yang lagi penting ?

Okaylah..hopes kali ni, akan ada lah hamba Allah yang faham maksud thread ida ni. Have a nice day. T8 care.

p/s : for those yang nak komen, sila baca thread ni sampai habis before leave your komen, jangan baca tajuk ja. Kang annoying gile komen korang sebab tak faham pokok pangkal alih-alih bersuara. Peace !

Expires is not available


Please wait, page is loading...
If the page is not responding in more than 30 seconds, click here.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2022 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved