Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Discussion

 adieylan • 10 years ago • 4,856 viewed • 536 replied


Nak kena kongsi ni.

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil.
Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr
hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak
rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil.
Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh
kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P.
Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe
ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok
Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang
nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh.
Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak
lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat
pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi
boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke
depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu
tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru
tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit
lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap
Hyundaa dengang Kia.

Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat
löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir
sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer
kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi
pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök
napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia
nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali
habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap
Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I
dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu
depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat
arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing
dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat
Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih
die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata
tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?”
löyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak
salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang
Mamat tebèng jugök jawak.

“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari
nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung
lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”

Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!

Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk
orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!

Expires is not available


Please wait, page is loading...
If the page is not responding in more than 30 seconds, click here.

Virtual Friends - Copyright © 2001-2021 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved