Unregistered Member
sign up
 Login

Username or Email

Password

Forget Password?

Free Register

 Main Page
 Announcement
 Discussion
 Article
 Photo Album
 Market Place
 Sharing List
 Stateboard
 Member List
 Like
 Applications
 Sign-Up

Discussion

 inia_lurun • 8 years ago • 4,418 viewed • 88 replied


6% Tax untuk pelanggan Astro start Januari 2011.
Keputusan dalam Bajet 2011 minggu lepas. Apa pendapat anda tentang perkara ini?

  • Kita nak makan KFC, MCD, Pizza pun ada 5% tax
  • Rokok pun ada tax
  • Cuma cukai untuk satelit TV ni je inia tgk baru diperkenalkan pada rakyat Malaysia.

    Utarakan pendapat anda disini

  • Sudah hampir dua minggu pembentanganbajet 2011telah dibuat. Tetapi banyak benda yang perlu kita kupasi, teliti dan juga fahami betul-betul kerana ada benda yang berkait rapat dengan kita dan ada juga yang tidak.

    Apa yang saya nak cerita kat sini ialah cadangan pengenalan cukai perkhidmatan sebanyak 6% ke atas perkhidmatan penyiaran TV berbayar (Astro). Apakah implikasi ke atas pengguna, Astro dan juga Kerajaan.

  • Pengguna
    Of course pengguna akan membayar lebih iaitu pada kadar 6% setiap kali dapat bil. So let say, jika bil paling murah (basic) iaitu RM37.95 so campur 6% jumlahnya RM40.25 (naik RM2.30) so kalau yang RM100 naiklah RM6. Jangan risau bak kata sesetengah orang, ianya masih murah kan, bukan saya yang cakap.

    Kalau average RM82 sebulan, dalam setahun cukai perkhidmatan yang akan dibayar oleh pengguna adalahRM59

  • Astro
    Kemungkinan, jumlah yang sedang melanggan dan baru nak melanggan akan berkurangan tapi pada hemat saya ianya tidak memberi kesan yang besar, or tak beza pun jumlah pelanggan

  • Kerajaan
    Ini yang kita nak tahu berapa agaknya jumlah cukai yang bakal dipunggut oleh Kerajaan hasil daripada pengenalan tax ni. MengikutAstro, jumlah pengguna di Malaysia adalah seramai 2.93 juta as at 31/1/10 dan purata revenue setiap pengguna adalah RM82 so dalam setahun, pengguna Astro membayar RM2.88 billion dan jika tax sebanyak 6% dikenakan, pendapatan kasar Kerajaan adalahRM173 juta setahun.

  • So itulah financial impact setelah pengenalan cukai perkhidmatan ke atas pengguna Astro nanti. Sama-sama le menyumbang untuk pembangunan negara.

    Sumber: sharinginfoz Website

    Expires is not available


    Please wait, page is loading...
    If the page is not responding in more than 30 seconds, click here.

    Virtual Friends - Copyright © 2001-2019 Webber Dot My Solutions (002351632-A). All rights reserved